sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Miksi hartiapankki?

Tässä kun tönöä rakennetaan omin voimin, sitä kyseenalaistetaan ja ihmetellään useammalta taholta silloin tällöin. Ajattelinkin siis nyt vähän kirjoitella ylös, miksi me rakennamme itse. Ehkä joku muukin hartiapankkia harkitseva saa tästä jonkinlaista ajatusta. Kirjoituksen kimmokkeeksi nousi eilisen postauksen kommentti, jossa kehotettiin käyttämään ammattilaisia oman osaamisen ja jaksamisen puuttuessa. Kiitos siitä, ihan asiallinen kommentti. :) Hartiapankki ei ole meidän valintamme sen takia, että todistelisimme sillä jotakin. Se ei myöskään ole valintamme pelkästään taloudellisista syistä.

Tärkein syy hartiapankille on halu tehdä itse. Vaikka blogikirjoituksissakin ajoittain paistaa väsymys ja v-käyrät, niin loppupeleissä rakentaminen kallistuu huomattavasti enemmän positiivisen kuin negatiivisen puolelle. On hienoa oppia uusia asioita, ottaa selvää ja huomata, että sitä oikeasti osaa ihan mitä vain kun vain rauhassa tekee. Ja on se vain aina hieno tunne kun jonkin jutun saa valmiiksi ja on vielä tyytyväinen lopputulokseen.

Toinen syy on se, että hartiapankki on meille mahdollista. Isännän työvuorojen, allekirjoittaneen hoitovapaan sekä ihanan avuliaiden vanhempien myötä meillä on aikaa rakentaa itse. Toki kun itse tehdään, homma on hidasta. Mutta vaikka se välillä turhauttaa, niin ei se oikeasti sinänsä mitään haittaa. Suurin harmi hitaasta aikataulusta on se, että motivaatiokämppä alkaa tulla korvista pihalle. Ja olisi ihanaa päästä jo omalle pihalle ulkoilemaan tuon pikkumiehen kanssa, ilman että tarvitsee väistellä autoja. Toisaalta, kun hitaan tahdin hyväksyy, niin sitä malttaa pitää myös niitä vapaapäiviä, jotka ovatkin ihan ehdottomia jaksamisen kannalta. Levätään kun on sen aika. Välillä toki pitää jonkin aikataulun myötä pusertaa vaikkei jaksaisikaan, mutta ne ovat hetkellisiä juttuja.

Taloudelliset syyt toki painavat myös vaakakupissa. Jos todellisia kustannuksia lasketaan (vuokramenot ym.), voi olla, ettei tällä hartiapankilla säästetä juuri mitään. Toisaalta, ei meillä silti olisi varaakaa teettää hommia kovin paljon. Todelliset rakennuskustannukset kun ei oikein toimi tosielämässä. Meillä on x summa varaa käyttää rakennusprojektiin. Sen lisäksi meillä pitää jatkuvasti olla x summa kuukausittaiseen elämiseen, eikä meillä ole niin paljon takataskussa, että voitaisiin monta kuukautta näistä kuukausittaisista kuluista käyttää "etukäteen" rakennusprojektiin. Raksaprojekti pyörii omilla säästöillä ja lainarahalla, jonka määrä on vakio. Sitä ei ole mahdollista kasvattaa, koska emme käytännössä suurempaa lainaa enää saisi. Näilllä mennään, mutta kuten yllä on todettu, ei se oikeastaan meitä haittaa. Ihan mielellään tehdään itse.

Sitten on vielä se ammattilaisten ja ammattilaisten ero, mikä vaikuttaa. Olemme vuosien mittaan käyneet lukuisissa talotehtaiden talonäytöissä sun muissa, joissa olemme päässeet katsomaan ammattilaisten työn jälkeä. Läheskään aina se ei olisi läpäissyt meidän laatuseulaamme. Ammattilaiset, joilla on taito, visio ja tahto tehdä vimpan päälle, eivät ole halpoja. Eikä heitä ole helppo löytää.

Ja viiimeisenä on se, että ei oikein huvita maksaa muille sellaisesta, mikä on helppo tehdä itsekin. Pelkästään esimerkiksi kantavien rakenteiden pystytyksestä ja katon tekemisestä itse olemme säästäneet ihan kattavan kilpailutuksen myötä saatuihin summiin verrattuna noin 16-20 t€. Sillä maksaa jo vuokraakin aika pitkään...

8 kommenttia:

  1. Kiva lukea kun itse tehdään taloa, voi itse päättää tahdin ja tarvittaessa käyttää työmiehiä. Hyvin on edennyt ja varmasti etenee hyvien ilmojen johdosta. M

    VastaaPoista
  2. Onpa mukavaa, kun kirjoitit aiheesta! Itse olen lähes tulkoon samoilla linjoilla kanssasi. Amatöörinä itselleen taloa rakentavalla on mahdollisuus viimeistellä niin kauan kuin haluaa. Meillä oli se "helpotus" että otettiin rungon pystytys ulkopuolelta, mutta muuten tehtiin itse. Talon rakentamisesta jää niin paljon käteen, kun sen tekee itse. Paljon uusia taitoja ja jatkuvaa itsensä ylittämistä! Lisäksi siinä tulee niin vainoharhaiseksi ettei antaisikaan kenenkään häsläävien raksaäijien huseerata :D Meillä oli tässä pari kuukautta huilaamista, kun talo tuli valmiiksi. Nyt sitten ollaan vähitellen aloitettu autotallin lisäeristyksiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä olikin ihan hurja tahti, että huilinne olette ansainneet. :D Tsemppiä seuraaviin hommiin!

      Ja tuo on niin totta, että itse voi hioa listojen nurkkia loputtomiin jos huvittaa. Teetetystä työstä on vaikea mennä urputtamaan jos on ok vaan ei täydellinen... :/ Se "hyvä" kun on myös aika tulkinnanvarainen juttu ja tilaajasta riippuva seikka.

      Poista
  3. Itse tekemisestä jää myös mukavat muistot. Siis paljon valokuvia ja jos pitää raksablogia, myös paljon blogikirjoituksia. Ja kun itse tekee, silloin "tietää" mitä mikäkin paikka on "syönyt", eli mitä rakenteiden sisältä löytyy, missä tarkalleen menee sähköjohdot yms.

    Toista olisi jos raksablogiin ei olisi paljon muuta kirjoitettavaa kuin että avaimet-käteen pohjalta tilattiin talo, jotkut miehet tuli pihaan ja teki sen, ja nyt sitten siinä jo asutaan... Helppoahan tuo avaimet-käteen toimitus tietysti on, vähän niin kuin käytetyn talon ostaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kieltämättä myös ehdoton plussa, että tuntee talonsa läpikotaisin. Ei siitä haittaakaan voi olla. :)

      Poista
  4. Tosi kiva on seurata teidän projektia, melkein samaa tahtia mennään hartiavoimin ;)
    Kun mainitsee, että aikoo itse rakentaa suurimmaksi osaksi, saa kommenttia "miten te jaksatte? me ei ikinä jaksettais"... Kun varaa aikaa tarpeeksi, lepää ja syö riittävästi, niin ehkä tästä selvitään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti selvitään! :) Mutta hätäisen hommaa tämä ei ole...

      Innolla myös seuraan teidän projektia! Yksi harvoista, missä on aika vastaavat rakenneratkaisut. :)

      Poista