Talon perustiedot ja pihapiiri

Vuonna 2014 rupesimme tonttikauppojen jälkeen haarukoimaan sopivaa talotoimittajaa. Samassa etsimme myös sopivaa talomallia. Malleja selatessamme törmäsimme Honkarakenteen Niemi -talomalliin, johon me molemmat ihastuimme ikihyvin. Tätä mallia lähdimme sitten muokkaamaan tontillemme sopivaksi ja muutenkin yleisilmeeltään enemmän makuamme vastaavaksi. Ideoiden pohjalta lähdettiin kiertämään eri hirsivalmistajia ja lopulta rungon toimittajaksi valikoitui Vehasen talot. Muuutoksia tehtiin pohjaratkaisuun, runkoa korotettiin pykälällä ja ikkunoiden kokoa muutettiin. Muutokset muhivat mielissämme pidemmän aikaa ja lopulta saimme talon toivomaamme muotoon. Alkuunsa toiveissa oli kylmä veranta sisääntulon eteen, mutta Pohjois-Amerikkaan suuntaamamme häämatkan jälkeen päätimmekin muuttaa koko talon etuosan suuremmaksi terassiksi. Tiedättehän ne ihanat isot kuistit jenkkitaloissa kiikkuskeinuineen? Jotain siihen suuntaan, mutta hieman enemmän suomalaisittain.

Tältä talomme pohjapiirustus nyt sitten näyttää.


Ja tässä julkisivu, johon olen itse hieman hahmotellut väriä, peltikatetta, ikkunoita ym. Mittasuhteet ikkunoissa ja ovissa eivät pidä täysin paikkaansa. Tätä kuvaa on kuitenkin käytetty ikkunoiden yleisilmeen kartoittamiseen.


Ja tässä vielä asemapiirros, josta näkyy miten pihapiirin rakennukset tulevat toisiinsa nähden asettumaan.Talo tullaan rakentamaan siis yksipuisesta hirrestä ilman lisäeristeitä. Alapohja tehdään puurakenteisena rossipohjana ja sokkeli tavallista korkeampana. Talo on yksikerroksinen, mutta kattoristikoiden malli mahdollistaa kylmän käyttöullakon. Talon lämmitys tullaan näillä näkymin toteuttamaan alkuperäisen maalämpösuunnitelman sijaan vesi-ilmapumpulla vesikiertoisena lattialämmityksenä. Lisäksi talon keskelle sijoitetaan leivinuuni. Nopeampaa lämmitystä varten leivin uunin viereen tulee tämän hetken suunnitelmien mukaan myös kiertoilmatakka. Tontti sijaitsee pohjavesialueella, joten viemärijärjestelmästä tulee kaksiosainen: mustat vedet ohjataan umpisäiliöön, harmaat jätevedet puhdistamoon.

Pihapiiriin tulee talousrakennus, jossa on kylmä sekä lämmin varasto, tekninen tila ja autokatos kahdelle autolle. Toisella puolella pihaa on puuliiteri sekä eläinsuoja, johon toivottavasti reilun vuoden päästä majoittuu 5-10 kanaa. Talon ympärille jää vanhaa peltoa nykyiselleen ja sinne tullaan istuttamaan omenapuita ja joitakin marjapensaita sekä perustamaan keittiöpuutarha istutuslaatikkoineen. Pihan ajotiet ja polut tulevat olemaan sorapeitteiset ja huolettomat. Nurmikko ja muut kasvit saavat levitä omaan tahtiinsa, kulutuksella pidetään väylät avoinna. Tavoite pihan suhteen ei siis ole järjestelmällinen ja jämpti, vaan perinteinen maalaismaisen huoleton, mutta hyödyllinen. Saas nähdä miten tämä toteutuu. :) Aika näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti