maanantai 13. marraskuuta 2017

Kiirettä ja odottelua

On pukannut vähän kiirettä jälleen viime näkemän. Mutta nyt taas kerralla liuta kuvia ja tarinaa etenemisestä. Betonien kuivuutta mittailtiin vasta loppuviikosta uudestaan. Sauna sai jo vihreää valoa, mutta muut tilat tarvinnevat vielä noin viikon aikaa kuivuakseen. Samalla odotellaan, että väliseinien sahatavara kuivuisi, ennen kuin niitä ruvetaan lätkimään paikoilleen. Koska nämä pari hommaa nyt sitten viivästyttävät tiettyjä työvaiheita, on ollut pakko käydä luovaksi ja sotkea työjärjestyksiä hieman. Vaan ei se mitään, kunhan hommat vain etenevät.

Jossain vaiheessa tuossa saatiin eteisen ja keittiön välistä seinää pystyyn. Samalla nousi myös eteisen ja toisen pikkumakkarin välinen seinä. Kuten vastaava sanoi, karsinoita alkaa syntyä. :D

Pitkään ehdin pohtia, mitä likaisille ja kellastuneille seinille oikein tekisi. Oltiin alusta asti oltu sitä mieltä, että halutaan oleskelutilojen hirret kuultomaalata valkoisiksi ja vahata makuuhuoneiden hirret tummiksi. Vaan ei kuultomaalausta voi huiskia likaiselle pohjalle. Hiominen tuntui toivottoman työläältä, joten päätin sortua kemikaaleihin. Niinpä meillä nyt sitten suditaan hirret kauttaaltaan Tremaxilla. Oli kyllä varsin asiallisesti käyttäytyvää litkua, vaikka haju onkin sen verran tujakka, että olen näitä käsittelyjä tehnyt vain ollessani yksin työmaalla, ja silloinkin itselläni kunnon hajut blokkaava hengityssuojain naamalla ja talossa läpivetotuuletus päällä. Mutta siis itse levitys on simppeliä tarkoitukseen sopivalla siveltimellä ja työn jäljenkin näkee melko nopsaan. Tässä kuvassa tökötti on kuivumisvaiheessa, jolloin hirret ovat vielä keltaiset.

Kun olin sutinut Tremaxin kolmeen kertaan seinään, miellyinkin hirsien vaaleaan sävyyn niin kovasti, että päätimme lopulta isännän kanssa hylätä moisen kuultomaalausajatuksen. Ja hyvä niin, koska meillä tulee kaikki väliseinät tässä kuvassa näkyvään tyyliin valkoiseksi maalattua sahalautaa. Lisäksi kattopaneelit maalataan valkoisiksi ja lattiastakin tulee vaalea. Olisi tullut kokonaisuudesta turhan valju meidän makuun, mikäli vielä hirretkin olisivat olleet valkoiseti, vaikkakin sitten läpikuultavat.

Ensin ajattelin, että suojaamme hirret vielä värittömällä vahalla. Vaan kun tuntui, että kaikki vahat enempi vähempi syvensivät hirren omaa väriä ainakin tietyissä valoissa, päätimme jättää pinnat ihan vain näin. Eivät ole lieden takana tai pahimmilla lähmimisreiteillä, joten ehkä ne ihan hyvänä pysyy ilman suojaakin.

Ja tässä värinäyte makuuhuoneiden hirsin sävystä. Tämä tosin testiläntti keittiön kaapin takaa, jonka sutaisin nopsaan vaahtomuovitelaa sutina käyttäen. Jälki siis on aika epätasaista ja hartaasti toivon, että jos/kun huomenna pääsen ensimmäisen makkarin vahaushommiin, niin jälki on himpun tasaisempaa. Mutta väri on kiva!

Ja nyt kun kaikkia väriä testailtiin, niin testailtiin sitten lattiamaaliakin. Tarkoitukseni oli ostaa puolihimmeää kalustemaalia minipurkki vain väritestiksi, mutta haluamaani väriä (Tikkurilan Mulperi) ei saanutkaan ihan pienimpään purkkiin. Siispä päätin napata heti matkaan litran purkin sävytettyä lattiamaalia. Päätin kokeilla Tikkurilan uutta Pontti puulattiamaalia kun sitä kerran hyllyssä olla nökötti. Olin jo aiemmin päättänyt, että lattiamaalin kohdalla ei ruveta etsimään hengittävää vaihtoehtoa, vaan kestävää ja nättiä pintaa. Ihastuin tähän maaliin kyllä heti kun nämä koesivelyt tein! Hyvin levittyvää ja suht nopeasti kuivuvaa. Kaunis puolihimmeä pinta. Ja värikin on juuri passeli. Melkein valkoinen tietyssä valossa, ihan beige toisessa. Just hyvä! Olin jo puoli vuotta ollut ihan varma, että meille tulee kylmä sävy Tikkurilan Piazza. Hetken mielijohteesta vaihdoinkin sen tähän lämimään valeaan sävyyn, eikä harmita kyllä pätkääkään. Nyt onkin sitten lattiamaalit ostettu tässä sävyssä koko taloon. :)

Tässä vielä erkkerin luonnonvalossa samat koelaudat.

Tuossa kun kiskoin Tremaxia miniraksaajan huoneen seiniin, huomasin ettei yksi pystytysvaiheen murheenkryyni ollutkaan mihinkään kadonnut. Heippa vain ulkoilma, ilmastointi pelaa... Kysäisin vastaavalta mitän tehdään. Vaan eihän tuolle mitään voi. Ennen muuttoa tarkistetaan tilanne ja pistetään kevyesti pellavaa tai tervarivettä pahimmat viimat poistamaan, mutta muuten odotellaan mitä ensi kevät tuo tullessaan. Kyllähän sen jossain vaiheessa olettaisi poksahtavan paikoilleen, vaan voihan se toki noinkin jäädä seuraavaksi 40 vuodeksi. :)

Tämän päivän ensimminen urakka oli kuitenkin kantaa toissapäivänä pihaan tupsahtanut lämpöpumppu sisälle ja ulkoyksikkö asennuspaikkansa lähistölle. Sattuneesta syystä kuvia ei ole itse siirtotapahtumasta, mutta neljään pekkaan kannettiin kahdella liinalla tuo pystyssä perille. Vaikka kuljetusputiikki olikin jättänyt koko komeuden piha perimmäiseen nurkkaan, niin suhteellisen kivuttomasti siirto lopulta kuitenkin kävi. Samalla isäntä sitten teki tekniseen tilaan odottelemani korotusvalut, jotta pääsen maalaamaan nyt ensin pumpun paikan lattiasta, ja lopulta sitten muunkin tilan. Pumpun asennus siirtyi viikolla eteenpäin, joten tiedä vaikka saataisiin talon sisälläkin vaatehuoneen seinät pystyyn ja jakotukkien liitokset samalla keikalla. Kaikki riippuu nyt siis betonien kuivumisesta.

Sisällä on alkanut myös keittiön kasaus. Tämä nyt sitten tätä ehkä hieman omituista työjärjestystä, koska tosiaan vaikkei kaikki väliseinätkään ole pystyssä, niin ainoat sisällä tällä hetkellä mahdolliset työvaiheet ovat pintakäsittelyt ja köökki. Ja siitäkin vain tämä yksi seinä. Noh, kaikkea tehdään mikä on mahdollista. Kaikki ne on tosiaan eteenpäin. Keittiö meille tulee Ikeasta. Ihan näppärästi nuo kaapit kasaantuvat, vaikka ovatkin perinteistä Ikean nippelitekniikkaa.

Ja koska haluan päästä vähentämään pahvilaatikoita myös kodinhoitohuoneen kaapistojen osalta, niin pistin tänään kodari + pikkuwc tilaan pohjamaalin lattiaan. Huomenna maalaan lopullisen pinnan. Hyvä kohta maalata kun ukot on ulkoistettu varastohommiin. Sisällä kun ei nyt kauheasti mitään voi vielä tehdä. Viikon päästä sitten taas hutkitaan kunnolla!

 Ja tältä meidän kaaoksemme näytti tänään... Phuuh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti