lauantai 26. marraskuuta 2016

Keittiön sommittelua

Pitkään olen jo meinannut kirjoittaa jotain meidän tulevista kiintokalusteista ja sitä myöten sisustuksen jonnin sortin yleisilmeestä. Jo varmaan pari vuotta sitten olisin voinut ruveta jonkinlaisia "huonekortteja" tekemään, koska koko talon suunnittelu lähti keittiöstä liikkeelle. Maisemasta ja sitten keittiöstä. Myös se on ollut tiedossa jo iäisyyden, että taloon hommataan keittiön, kodarin ja vessojen kalusteet Ikeasta. Ihan vain siksi, että sieltä löytyy semmoiset ovet, mitkä haluan. :)

Niinpä ajattelin nyt ensin hieman valottaa kuvaa tulevasta keittiöstä, kun kerrankin on hetki aikaa! Kuvat on kaikki Ikean suunnitteluohjelmalla tehty.


Koko ajan on ollut pääkopassa ajatus yhdistää tiiliseinä, valkoiset seinät, mustat kalusteet ja takorautaisia yksityiskohtia. Lautalattia maalataan vaaleaksi, ulkoseinän hirret valkoiseksi ja kuvasta ulos oikealle jäävä väliseinä mitä luultavimmin tehdään pystylaudoitettuna ponttaamattomasta sahatavarasta. Kattopanelit maalataan valkoiseksi. Kuvassa ihmeellinen haitarihässäkkä kuvastaa kulmatakkaa (Ikean sovelluksella ei pystynyt vinoja viivoja tekemään) ja sen vieressä ovat piippu ja leivinuuni. Kaikki nämä rapataan valkoiseksi. Työtason sävystä en ole vielä varma... Arvon tammen, tumman tammen ja jonkin jopa kuultovalkoisen välillä. Onneksi ei tarvitse tehdä päätöksiäkään vielä pitkään aikaan. :)


Joku tarkkaavainen vanha Männikön blogin lukija voi huomata, että keittiön layout on periaatteessa aivan identtinen edellisen projektin kanssa. Ainoastaan uunin paikka on vaihtunut, sillä tällä kertaa haluamme uunin ja mikron omaan kaappiinsa pois alakaappien tasosta. Muutoin olin Männikön keittiöön niin tyytyväinen, että ihan luonnostaan toiminnot asettuivat samoille kohdille. Varsinkin kun koko homman käynnisti liesitaso, jonka halusimme sijoittaa saarekkeeseen, josta olisi näkymät olohuoneen ja erkkerin läpi suoraan jokilaaksoon. Kylmäkoneet ja uunin paikan olisin alunperin vaihtanut päittäin, mutta följarin takia järjestys kääntyi näin päin. Yläkaappeja meille ei tule lainkaan, vaan kuvassa oikealle seinälle laitetaan muutama pidempi avohylly.


Koska yläkaappeja ei tule, ei tule myöskään perinteisiä työtason valaisimia. Työtasot tullaan valaisemaan ripustamalla tällaisia valaisimia kattoon työtason yläpuolelle. Löysimme näitä Eglon pieniä mustia valaisimia (joskin siis yksittäisiä, kuva kolmiosaisesta valaisimesta) Kodin Anttilan konkurssimyynnistä pilkkahintaan, joten valinta oli lopulta tosi helppo. :) Olivat noin  6 euroa kappale! (kuva www.valohuone.fi)


Ja tässä vielä yläilmoista kuvaa. Keittiön läpi kuljetaan kodinhoitohuoneeseen, jonka ovi siis on oikealla. Toinen ovi vasemmassa reunassa johtaa meidän makkariin ja kylmäkoneiden vierestä on käynti eteiseen. Meidän makkarin ovihan ei enää ole tiiliseinällä, mutta jälleen kerran suunnitteluohjelma asetti omat rajoituksensa...

Jo Männikön köökkiä suunnitelessa ammattilaiset urputtivat, että vesipiste on liian kaukana liesitasosta. En kokenut sitä aikaisemmin ongelmaksi, joten sama systeemi säilyy. Pitkä yhtenäinen työtaso oli vaatimuslistalla ja siinä se nyt on. Toki se saisi olla pidempikin, mutta kukkaro asetti erinäiset rajoitteet talon mittasuhteille. :D Saarekkeen "aamiaistaso" onneksi tuo vähän lisää lasku- ja työtilaa tarvittaessa. Toki meillä on sitten myös pitkä pirttipöytä tuloillaan, mutta se tulee olohuoneen toiselle puolelle erkkerin ruokailutilaan. Turhan kaukana keittiön toimia ajatellen siis...

Kaikkinensa olen tosi tyytyväinen tähän alustavaan suunnitelmaan. Mutta kyllä Ikean positiivisiin puoliin lukeutuu myös se, että ratkaisuja voi tehdä vasta kun alkaa olla muuut systeemit huoneessa valmiina lyhyiden toimitusaikojen takia! Viimeksihän toimitusaika isolta keittiöfirmalta pörräsi kuukausissa. :/

5 kommenttia:

 1. Hieno keittiö tulossa! Meillä on aika samanlainen ja Ikeasta hankittu, ollaan oltu supertyytyväisiä :) meilläkin vesipiste ja liesi samoilla paikoilla kun teillä, ei ole ollut ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla positiivisia kokemuksia Ikean keittiöstä. :)

   Poista
 2. Kaunis keittiö. Voimia tekemiseen. Ottakaahan työmiehiä jos tilanne sitä vaatii ei kannata kuluttaa itseään loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siksi noita taukoja välillä pidetään, että saa akkuja ladattua. Sitten sitä taas jaksaa. :)

   Poista
 3. Näyttää kotoisalta! Tsemppiä rakentamiseen :)

  VastaaPoista