keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Sadevesijärjestelmiä ja pihahommia

Pihahommat venähti, sillä aikataulut eivät menneet yksiin maanrakentajan kanssa. Noh, onneksi apu löytyi omalta kylältä ja nyt hommat ovat edenneetkin jo vajaan viikon verran mukavasti. Tässä välissä taas hengähdetään hetki, ja jossain vaiheessa lähiviikkoina jatkuu taas.

Ukot ovat ahertaneet sadevesijärjestelmien kimpussa. Jokseenkin hidasta hommaa kun samalla on askarreltu nurkkakoteloinnit, räystäslaudat ja maalaukset. Sitten telineet kerralla seuraavaan paikkaan ja homma uusiksi. Kohta on noin puolet talosta työstettynä, joten kyllä tämä etenee.

Olipa riemun hetki kun vihdoin saatiin kaivinkone tontille!

Ollaan huhkittu maanrakentajan lapioapuna jonnin verran, mutta kieltämättä parin vapaapäivän aikana allekirjoittanut koitti etsiä kaikki mahdolliset hetket nököttää tässä keinussa katselemassa kun muut tekee hommia. :D Toimii... On mukava keinu! Onneksi niitä on kaksi. Ollaan isännän kanssa monena iltana istuttu iltaa terassilla kun miniraksaajan on käynyt nukkumaan. Kieltämättä maaseudun rauhassa, oman tönön terassilla on aika kiitollinen olo. Ei tässä turhaan olla raadettu.

Varastorakennuksen päätyyn työstettiin vielä yksi autopaikka. Nyt kun tien linjaukset hieman muuttuivat, niin raksa-ajan luonnollinen lisäparkkis katosi. Tämä tulee tarpeeseen.

Rännikaivojen kanssa saadaan vielä jumpata lapion kanssa. Kaivot on alunperin laitettu liian lähelle talon nurkkia, eikä ulosheittäjän vedet mene sinne päinkään. Täytyy hommata joustopätkät, kaivaa nurkat auki ja vaihtaa putken yläpäät, jotta kaivot saadaan vähän kauemmas talosta.

Puuvajan ja "kanalan" pohjat tosiaan tehtiin myös nyt. Seuraavana vuorossa on anturoiden valu ja pilarien muuraus. Onneksi tosiaan aika simppelisti molemmat rakennukset perustetaan kuuden pilarin päälle. Ei ole iso homma näiden teko.

Pintavesien kanssa arvottiin vielä maanantaina, miten ne olisi järkevintä viedä pihapiiristä pois. Lopulta todettiin, että tulevien piharakennusten väliin voidaan tehdä painanne ja johtaa vedet siitä avo-ojaan. Sen myötä tosin kanojen ulkotarhaa pitää hieman siirtää, mutta se ei liene suuri ongelma. Näin ne suunnitelmat elävät lennossa kun konkretia pomppii silmille.

Vielä on siivottavaa (maalauksista puhumattakaan), mutta autopaikka tuli valmiiksi!

Samoin talojen pohjat sekä pihan keskikaistale. Ensin olin aikeissa tilailla multaa piha-alueille. Pelkäsin, että oman maan savi on liian tiivistä pihamaaksi ja pelkkää lillua sateella. Maanrakentaja kuitenkin puhui järkeä ja tultiin siihen tulokseen, että pinnasta tulee täysin käyttökelpoinen tuollaisenaankin. Säästyypähän pitkä sentti, kun ei tarvitse multaa juurikaan lähteä tilaamaan. Hyötypuutarhaan sitten aikanaan, mutta sillä ei ole kiire. Meillä kun ei ole aikeissa istuttaa nurmikkoa minnekään, vaan annetaan vanhan kasvikannan puskea itsensä esiin. Sitä leikkaamalla saataneen varsin toimiva "nurtsi".

Pihamaa alkaa olla jopa aika siistin näköinen! Talon päädyissä ja takana on kuitenkin vielä paljon täytettävää ja tasattavaa. Joten kunhan maanrakentajan kiireisemmät hommat antavat periksi. niin sitten taas jatketaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti