keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Voihan akkuna!

Kävimme siis maanantaina talotehtaan juttusilla ja tarkoitus oli sopia vielä tekemättömistä pienistä muutoksista, joita haluamme lopulliseen tönöön. Yksi pääaiheista oli ikkunoiden korkeus. Alkuperäisissä kuvissa pääosa ikkunoista on 9x14 kokoa ja 70 senttimetrin etäisyydellä lattiasta. Näin ollen ikkunoiden yläpää on 2.1 metrin korkeudessa, eli samalla korkeudella kuin ovin yläkarmi. Noh, meillä on kuitenkin lasikuistia lukuunottamatta huonekorkeus 2.8 metriä, joten tuo tarkoittaisi aikamoista rakoa katon ja ikkunan välissä. Meillä oli Mäntsälässä huonekorkeus 2.6 metriä ja ikkunoiden yläkarmit korkeudella 2.3 metriä. Tämän takia sitten silloin syksyllä teippailimme ikkunaa olohuoneemme seinään, jotta näkisimme miltä ikkunan mittasuhteet näyttävät mitoilla 9x16. Kapea ja korkea siis. Haluamallamme puitejaolla se silloin näytti kivalta.

Tätä sitten ehdotettiin maanantaina, mutta keskustelun tuoksinassa muutimme mielemme. Päädyimme sittenkin entiseen ikkunoiden kokoon. Jo samana iltana kuitenkin kävi aihe mietityttämään enemmänkin... Nyt olen sitten piirrellyt kuvia IKEA:n keittiösuunnitteluohjelmalla sekä Hämeen Puutyön kotisivujen ikkunalaskurilla, jotta kokonaisuus hahmottuisi.

Alan itse kallistua sitten kuitenkin korkeamman ikkunan puoleen, jonka myötä myös ovien päälle saataisiin korotusikkunat... Nämä eivät tietenkään näissä havainnollistamiskuvissa näy. Kuitenkin edelleen epäilyttää 900mm leveä, jakokarmeilla varustettu ikkuna. Jääkö tuosta tarpeeksi pinta-alaa toljotella maisemia?

Ensin 9x14 ikkuna ja sen puitejako ja mittasuhteet.

Ja tässä lasiveranta (ruokailuhuone + työhuone/vierashuone) matalammalla ikkunalla.

Aikuisten makkari matalammalla ikkunalla.

Ja vielä köökki matalammalla ikkunalla. Samalla siis peak preview myös tulevaan keittiösuunnitelmaamme... :) Ja vasemmassa kulmassa näkyy myös syy siihen, miksi niitä vanhoja tiiliä viime kesänä koitettiin hommata. Tiiliseinä ei siis ole kantava seinä, vaan ihan puhtaasti koriste.

Ja tässä sitten tämä enempi suosiossa oleva korkeampi ikkuna. Tällä puitejaolla eivät minusta korkeus ja kapeus ole riitasoinnuss akeskenään... Vai?

Lasiverannan kohdalla ikkunat ja ovet kyllä sitten hipovat jo kattoa kun kuistin kodalla huonekorkeus on vain 2.5 metriä. Mutta minusta se sopii kuvaan...

Makuuhuoneen osalta pelkäsin kovasti, että tuo korkea ja kapea ikkuna olisi jotenkin omituisen ja orvon näköinen... Mutta tuo risteävä hirren pääty, joka kuvassa näkyy valkoisena tolppana, jakaa huonetta juuri sopivasti, eikä ikkuna jääkään kovin yksin.

Ja viimeisenä vielä köökki.

Miltäs näyttää? Ollaanko oikeilla jäljillä jos koitetaan ajaa läpi nuo korkeammat ikkunat? Toki homma riippuu vielä hirsien lujuuksista, mutta mutta...

2 kommenttia:

  1. Valon määrä lisääntyy, kun ikkuna on korkea, vaikka olisikin kapeampi. Se aurinkohan on taivaalla eikä puskissa. Sulle jäis sitäpaitsi pikkasen enemmän seinäpintaa kapeilla ikkunoilla. Anna palaa!

    VastaaPoista