keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Talon paikkaa

Tässä sitä on hissukseen haarukoitu edelleen näitä talotoimittajia. Nyt on saatu tarjouksia niin isoilta toimijoilta kuin pieniltäkin, lamellihirrestä ja höylähirrestä. Kaiken kokoista ja korkuista. Mitään suuria pähkinöitä ei ole vielä tullut pohdittavaksi. Aina kun uusi tarjous tulee, yhden toimittajan etumatka muihin toimittajiin vain kasvaa. Mutta kunhan tässä nyt saadaan viimeinenkin tarjous pöydälle, voidaan ruveta miettimään toimitussisältöä ja jatkoa. Ja kun saadaan toimitussisältö supistettua meille sopivaksi, voidaan vielä kilpailuttaa pari putiikkia, jotta voidaan sitten olla varmoja päätöksestämme.

Käytiin eilen yhden myyjän kanssa tontilla pyörimässä ja samalla tuli mittailtua ja pohdittua talon paikkaa tarkemmin kuin aiemmin. Päätimmekin isännän kanssa, että viikonloppuna mennään mittanauhan, narun, tikkujen ja kartioiden kanssa tontille oikein ajan kanssa ja koitetaan saada talon ja talousrakennuksen kulmia merkittyä. Vaikka pihalla on lääniä vaikka muille jakaa, niin talon sijoittelussa ei ole kovin paljon joustoa. Pohjoisen puolella tulee naapuri vastaan, idässä metsäsaareke ja etelässä metsä. Tarkoitus olisi sijoitella talo kuitenkin mahdollisimman kauas etelänpuoleisesta metsästä, jotta talo saisi aurinkoa muulloinkin kuin keskikesällä ja -päivällä. Kuitenkaan liian lähelle naapurin rajaakaan ei haluaisi mennä. Metsää voi toki hieman harventaa vakavalla harkinnalla, mutta se on kyllä ihan viimeinen vaihtoehto. Kunhan saadaan talon paikka muutoin selville, niin sitten voidaan kevään ja kesän mittaan ihmetellä auringon kulkua ja pihan toimintoja tarkemmin. Pidetään sormet ja varpaat ristissä, että viikonloppuna paistaisi aurinko! En ole käynyt tontilla nyt pariin kuukauteen auringonpaisteella, joten en vieläkään tiedä joko se sinne paistaa! :D Linnut siellä kyllä laulavat.

Menneinä päivinä ollaan myös pohdittu talon väriä ja pääpiirteet on nyt selvät. Piharakennukset tulevat punamullalla ja itse talo keltamullalla. Tarkemmin sävyjä ei olla vielä saatu selville, pitää tehdä koesekoituksia kunhan kevät vähän etenee. Itse ajateltiin keittomaalit tehdä, joskin talon maalaus jää vasta jonnekin 2,5 vuoden päähän. Ainakin tällä hetkellä elämme siinä käsityksessä, että höyläpintaiseen lamelli- tai massiivihirteen voi keittomaalin iskeä kiinni, mutta vasta kun puu on saanut ensin vanheta 1-2 vuotta. Piharakennuksien kohdalla taas pistetään ensin torpat pystyyn, jonka jälkeen sitten maalataan kaikki samalla rytinällä, jottei tarvitse useampaa erää maalia keitellä ja pelätä värisävyjen eroja.

Tällä hetkellä on kyllä aika kiva fiilis projektista. En sitten tiedä miten paljon tässä hommassa auttaa, että yksi projekti on jo takataskussa. Jopa pelottavan pitkälle ollaan pystytty suunnitelmia tekemään. Pintamateriaaleja myöten moni juttu on jo mietittynä: keittiön kaapit, lattiat, seinät pääpiirteittään... Jopa terassin puutavara ollaan käyty läpi. Ja tässä vaiheessa on vielä menty harvinaisen sulassa yhteisymmärryksessäkin isännän kanssa. *koputtaa puuta* Melkein aina kun toinen jotain ehdottaa, toinen tykästyy. Pieniä modauksia sinne ja tänne, mutta selkeästi meillä on aika samanlainen käsitys siitä mitä ollaan tekemässä. Se on jokseenkin iso ero edelliseen projektiin, jossa kaikesta väännettiin kättä kun oltiin rakentamassa omissa mielikuvissamme jotain ihan erilaista. Lopputulos toki sitten kuvasti niitä molempia mielikuvia ja varsin eheänä kokonaisuutena. Tie siihen pisteeseen vain oli kokolailla kuoppainen. :D

3 kommenttia:

 1. Tsemppiä projektiin! Meilläkin oli jo keittiön kaapin tilattuna siinä vaiheessa kun tontilla vasta kaivettiin maahan kuoppaa. Se on oikeasti osoittaunut tosi hyväksi, että kaikki on mahdollisimman pitkälle valmiiksi mietittyä, niin kokonaisuus on harkittu eikä tarvitse tehdä pintojenkaan osalta liian pikaisia päätöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kyllä harkitulla suunnittelulla tosiaan säästää sievoisesti hermoja ja aikaa, se on totta. Ja toki raksaprojektissa riittää aina niitä pähkinöitä purtavaksi hyvästä suunnittelusta huolimatta... Laattojen valinta tullee taas olemaan pitkä ja muhkurainen tie. :P Sitä odotellessa.

   Poista
 2. Onnee teille raksaprojektiin!! <3

  VastaaPoista