torstai 16. kesäkuuta 2016

IKEA kohtaa Legot... Hirsihommia!

Viikonloppuna saatiin talon ison osan lattiavasat pääosin paikoilleen. Vain erkkerin osuus aiheutti sen verran pään vaivaa, että jäi vielä isolta osin tekemättä. Sen kimppuun käydään heti kun säät sallivat. Miehet painoivat pitkää päivää vasojen kanssa ja viikolla on ahkeroitu hirsien kanssa. Rankka viikko takana, mutta myös palkitseva. Tässä taas kuvien kanssa hieman turinoita matkan varrelta.

Alapohjan kannattajat on saatu paikoilleen ja ensimmäiset vasat alkavat asettua.

Pari päivää hommia aamusta iltamyöhään ja koko talon suurempi osio oli saatu täyteen puuta. Isäntä ja isännän vanhempi polvi puursivat pitkää päivää ja myös oma vanhempi polveni pääsi auttamaan sunnuntaina. Miesten puuhatessa vasojen kimpussa, ehdin itse maalata sokkelin toiseen kertaan.

Maanantaina kävin vielä kiinnittämässä muutaman kulkusillan, asettamassa sokkelikaistat paikoilleen ja muutenkin katsomassa, että kaikki on kunnossa tiistain hirsihommia varten.

Ja klo 7 alkoi sitten tiistaina hommat. Ensimmäinen tunti meni orientoituessa hommaan, mutta kun isännän vanhempi polvi saapui paikalle, päästiin jo asennushommiin. Tässä menee ensimmäinen hirsi paikoilleen.

Kyllä vaan nosturi on kiva kapistus, vaikka maksaakin kamalasti. Yli 3 metrisiä hirsiä ei oikein enää kahteen pekkaan jaksa nostella. Pidempiäkin kyllä pyörittelee ja kääntelee, mutta nostaminen ei enää onnistu. Täytyy tosin sanoa, että tällaisella amatöörityömaalla nosturikuskin homma on aika leppoisaa. Alkuunsa taisi mennä melkin tunti per hirsi. :D

Massiivisia kapistuksia...

Ja työmaa näyttää tosiaan siltä kuin jättimäinen IKEA-toimitus tai Lego rakennelma olisi leväytetty pitkin poikin. Piirustuksista etsitään oikeita hirsinumeroita ja sitten ravataan pitkin pihaa etsimässä niitä. Tässä on herännyt jo useampikin kehitysehdotus talotehtaalle... :D Lisäksi yhtä hirttä etsittiin kissojen ja koirien kanssa. Lopulta korvattiin tarvittu hirsi ylemmän kerroksen vastaavalla. Loppupäivästä sitten huomattiiin, että nipussa oli yksi merkitsemätön hirsi, joka mitä ilmeisimmin oli juuri kaivattu kapistus. Noh, se odottelee nyt sitten pääsyä sinne 13 kerrokseen... Kunhan sinne asti joskus päästään. :)

Työnjako toimii parhaiten kun miehet pistävät hirsiä paikoilleen ja minä hoidan kaikki valmistelevat hommat. Tässä on nippu emännän työkaluja. Eristekaistan asettelua, reikien tarkistaminen, tappien tasoittaminen tarvittaessa, tappien valmistelu, tarvikkeiden kuskaus sinne missä niitä tarvitaan. Jos ei koko ajan ole liikkeessä, niin tuppaa jäämään jälkeen. Sen verran vauhdikkaasti miehet pistävät parhaimmillaan puita paikoilleen. "Onneksi" välillä on hankalampia tapauksia, jolloin ehdin kiriä taas vähän etumatkaa ja saada hengähdystaukoa.

Ensimmäisenä päivänä saimme ensimmäisen kerroksen paikoilleen. Se olikin ensimmäisen päivän tavoite. Toisena päivänä sitten päästiin osin jo 5. kerrokseen, mutta kaksi ongelmahirttä pysäyttivät etenemisen. Kolmas nosturipäivä peruttiin tämän päivän sateiden takia ja iltapäivästä mennään mestarin kanssa ihmettelemään ongelmahirsiä ja mitä niille pitäisi tehdä. Allekirjoittaneen vanhempi polvi viisastelee kivitaloista ja isännän vanhempi polvi lamellihirsistä... :D Juu, varmasti olisi ollut rakentamisen kannalta paljon helpompia vaihtoehtoja kuin nämä yksipuiset massiivihirret, mutta kyllä ne vaan on nättejä. :D Erkkerin nurkkahirsien myötä alkaa jo vähän hahmottua ikkunoiden ja ovien paikat.

Näkymä vielä sisältä. Tuolla vastapäädyssä sekä vasemmalla seinällä ylimmät hirret ovat ne ongelmatapaukset. Molemmissa on jatkos ja jatkoksen toinen puolisko on kupera hirsi. Niin kupera, että lasten huoneen ilmanvaihto sekä keittiön tuuletus toimisivat näillä asetuksilla vähän turhankin hyvin...


2 kommenttia:

  1. Ensimmäistä kertaa täälä blogissa. Mielenkiinnolla jään seurailemaan teidän projektia. Meillekin ensi kuun alussa tulossa hirsitalo, massiivihirrestä. Me tosin helpotettiin omaa urakkaa sen verran että otettiin kokenut pystytysporukka laittamaan hirret ja kattotuolit kasaan :)

    VastaaPoista