perjantai 15. heinäkuuta 2016

Tuoleja katolla

Eilinen päivä alkoi tomerasti klo 8 ja päättyi yhtä tomerasti klo 20. Puoli vuorokautta tehtiin hommia, mutta saatiinpas kattotuolit ylös! Alkuunsa meinasi usko loppua kun kolmen tuolin kohdalla oli mennyt jo noin neljä tuntia. Siitä se kuitenkin lähti sujumaan ja lopulta kun löytyi optimityönjako, niin hommahan suorastaan suhisi eteenpäin. Seuraavaksi sitten lopulliset tuennat, päätyjen rakentaminen ja aluskatteen asennus. 17 kpl noita tuoleja sinne pistettiin kuten kuvissa oli määrätty. Jostain syystä kuitenkin 18 kpl meille oli toimitettu, joten ehkäpä pykätään raksalle laavu. :)

Oli muuten jännää, ettei kattotuolien jakojen suunnittelussa oltu otettu huomioon hirsien porauksia lainkaan. Yhtä ristikkoa jouduttiin siirtämään jälkikäteen kun ei oltu huomattu tuolin peittävän pultin reikää (ei olla siis noita pultteja vielä laitettu paikoilleen, mutta eipä se ristikko olisi siihen mennyt vaikka oltaisiinkin). Hormin kohdalla piti myös poiketa suunnitelmista, joten pari puhelua jouduttiin rakennesuunnittelijalle tekemään kesken töiden. Onneksi ei ollut lomalla ja saatiin vastauksen mieltä askarruttaviin asioihin samoin tein ja työt pääsivät jatkumaan.

Alku aina hankalaa...

Mutta kummasti sitä vauhtia sitten löytyi kun lähti homma sujumaan.

Meille tulee käyttöullakko, joten kulkusillan asemointi ja sen käyttäminen oli jossain määrin helpompaa kuin olisi ollut enempi ristiin rastiin menevien ristikoiden kanssa. Mutta kyllä tuo isäntä aika tarkkaavaisesti viritteli kiinnitysköysiään silti ja lisäisi tukipuita sitä mukaa kuin alusta alkoi tuntua turhan huojuvaiselta. Hurjaa hommaa.

Talon sisällä alkoi näyttää jo ihan talolta! Ja aurinko teki jännät ristikkokuviot joka paikkaan. Jotenkin tosi mainion näköistä!

Siinä ne nyt ovat! Päivä työkalujen siivoamista vaille valmis.

Tänään oli niin sateinen ja ukkostuulinen päivä, että oli pakko käydä katsomassa olivatko meidän väliaikaistuennat riittäviä. Ilmeisesti, koska siellä ne edelleen olla möllöttivät. Huh.

Nyt parin päivän lepo raksalta.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Nonni! Tasakerta saavutettu!

Nyt on seinähirret paikoillaan! Huomenna jatketaan harjoituksia kattotuolien ja pylväiden kanssa.

Eilinen päivä kului ukoilta yhden ainokaisen hirren paikoilleen laittamiseen (toim. huom. nosturi oli sen hirren hilannut yläilmoihin jo aiemmin). Oli meinaan semmoinen väkkärä ja semmoiset viritykset! Mutta niin vaan sekin lopulta asettui. Tänään sen sijaan oli oikein onnistunut päivä. Nosturi kaarsi aamusta pihaan ja suunnitelmien mukaisesti saatiin pari kolme viimeistä kierrosta paikoilleen.

Oli pakko tehdä eilen pieni kävelyretki alatielle katsomaan, miltä meidän tönö tieltä päin näyttää. Siellä se pilkottaa. :)

Tässä tätä pystytysarkea. Liinavirityksiä joka suuntaan. Yhtä uun mallista painetaan alaspäin, toisaalta päätyseinän ylintä hirttä taivutellaan ulospäin, jotta viimeinen kalikka mahtuu väliin. Luovuutta saa käyttää. :) Mutta kyllähän nuo keinot keksittiin.

Viimeinen seinähirsi menossa paikoileen! Siellä se isäntä paukuttaa menemään.

Allekirjoittaneella kului tänään yllättävän monta hetkeä nojailemassa keittiön ikkunaan ja ihailemassa tätä maisemaa, mikä avautuu keittiöstä olohuoneen läpi erkkeriin. On se vaan nätti. Tätä sitten katsellaan kun kokkaillaan.

Aika avaraa on tässä vaiheessa...

Ja alkaahan se näyttää jo melkein talolta!

Saunan terassin reunimmaiset kattohirret ovat jo paikoillaan. Pylväät vain puuttuvat, ja keskimmäinen hirsi. Harjakatto siis tulee tälle terassille.

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Aukot ylitetty!

Tänään oli jälleen nosturipäivä ja sen tuloksena saatiin aukot ylittävät hirret paikoilleen. Oli melkein yhtä hidasta hommaa kuin ensimmäisen kerroksen asettelu. Liinaviritykset oli aika huimia kun seiniä väänneltiin oikeisiin asentoihin, mutta niin ne vain löysivät hirret omat paikkansa. Loput kerrokset menevätkin sitten varmaan yhdessä päivässä, nyt kun kehikko on jälleen yhtenäinen. :)

Päivä oli kyllä tosi tahmea. Lisämausteen hommaan toi se, että yhteen hirteen oli ikkunan paikka sahattu tehtaalla väärään kohtaan. Miehet ehtivät jo naputella hirttä paikoilleen ennen kuin huomattiin moka. Hirsinipussa oli kyllä varahirsi, josta sai juuri tähän kohtaan fiksattua hirren. Tuskin sattumaa... Vähän ihmetyttää, miksi se väärin sahattu oli ylipäätään pitänyt pakata mukaan. :/ Noh, nämä on näitä. Keräillään kasauksen aikana pientä urputus/kehitysidealistaa talotehtaalle. Emme toki olettaneetkaan, että kaikki olisi täydellistä (jos hinta oli melkein puolet halvempi seuraavaan tarjoukseen), mutta kyllä muutama juttu on ihan oikeasti harmittanutkin. Talotehdas on kuitenkin ollut tosi yhteistyökykyinen, joten katsotaan miten nämä hommat tässä lutviutuu.

Talo edestä päin.

Ja takaa päin.

Kävin tontin rajalla katsomassa josko sähköpiuhat olisi Keravan Energian puolesta jo kytketty. Eivät olleet... Mutta sainpa uuden kuvakulman meidän tönöön.

Pikku-ukon huoneen ikkuna kehystää aikasta kivan maiseman. :)

Olohuoneen ja erkkerin välinen kulkuaukkokin on nyt paikoillaan (vaikka kuvan ottohetkellä olikin vielä vaiheessa). Tuohon aukkoon ajattelin ripustaa keinun. :) Nyt voi jo vihdoin vähän fiilistellä talon kokoa, ikkunoiden suuntimia ja muotoja. Ja vaikka hirsissä on ollut yhtä jos toista pientä fiksattavaa ja korjailtavaa, niin ovat ne silti tosi kauniita.

torstai 7. heinäkuuta 2016

Lomaa?

Tosi outoa, mutta me ollaan lomailtu jo viikko. Säät, nosturin varaukset ja miehen viime viikon työvuorot ovat aiheuttaneet sen, että hirsiä ei olla nosteltu yli viikkoon paikoilleen. Ainoat hommat, mitkä raksalla ovat edenneet, ovat erkkerin lattiavasat ja erkkerin nurkkien pikkuhirret. Mutta huomenna taas mennään! Satoi tai paistoi, niin enää ei odoteta. Myös ensi viikolle on nosturi varattu kahdelle päivälle. Alkuviikosta tulevat myös kattotuolit, joten näillä spekseillä meillä pitäisi olla aluskate päällä ensi viikon lopulla!

Toisaalta harmittaa, kun tuntuu että kesä etenee kauheata vauhtia ja hommat vain seisoo! Kolme viikkoa on kalenterista katsomalla tähän pystytykseen nyt mennyt, vaikka edelleen aktiivisia työpäiviä on ollut vain 5-7 kpl. Aikamoista palapeliä... Mutta tokihan olisimme voineet samaan aikaan rakentaa talousrakennusta. Jostain hassusta syystä sen kummemmin minä kuin isäntäkään ei kuitenkaan tätä vaihtoehtoa tuonut esiin. Lepo tekee raksaajillekin välillä hyvää. :)

Toissaviikon lopulla saatiin siis ensimmäiset aukkojen yli menevät hirret paikoilleen. Tässä näkyy meidän tuleva kylpyhuone/sauna nurkkaus.

Ja tässä sitten viime viikon erkkerin nurkkapalikoiden paukuttelua. Kyllä oli armoton taistelu saada ne paikoilleen, mutta nytpähän ovat. :)

Tältä näyttää tönö pohjoisen puolelta, eli takapuolelta. Ilman ihmisiä kuvissa, talo näyttää jotenkin armottoman pieneltä kun hirret ovat massiiviset, oviaukot pariovia varten, ikkunoiden aukotkin suuria... Mutta näin kun iskee isännän kuvaan, niin mittasuhteet alkavatkin hahmottua. Ei se ihan pieni tönö olekaan... :)