lauantai 25. kesäkuuta 2016

Tasakerta lähestyy

Säiden ja isännän työvuorojen takia nosturin kanssa on taloa kasattu nyt viiden päivän ajan viimeisen kahden viikon aikana. Kahdella seinällä saatiin jo torstaina ensimmäiset ikkunoiden ja ovien yli menevät pitkät hirret paikoilleen, mutta niistä minulla ei ole kuvia, koska työt loppuivat sateen alkuun ja vimmaisaan paikkojen peittämiseen. Huomenna mennään varmaankin miehen kanssa askartelemaan tontille, joten ehkäpä silloin napsin muutaman lisäkuvan.

Työt ovat edenneet ihan hyvin. Kuperien ja muutenkin propellien hirsien ongelmista mestari totesi vain, että luonnonvoimia vastaan on turha taistella. :D Noh, ollaan nyt sitten laitettu kaikki parhaan kykymme mukaan paikoilleen käyttäen ties mitä kikkoja liinavirityksistä, rautakankiin jne. Eikä tällä hetkellä seinien läpi pitäisi tuulla. Lopulta toivotaan, että hirsien kuivumisen myötä napsahtelee loputkin paremmin paikoilleen... Seuraavan kahden talven aikana. :D Onneksi tulee leivinuuni. Eh...

Mutta tosiaan olemme näin ensikertalaisiksi olleet ihan tyytyväisi omaan työtahtiimme. Toki välillä raavitaan päitä porukassa ja mietitään miten mikäkin ongelma ratkaistaan, mutta pitkistä päivistä ja totallisen väsyneistä kehoista huolimatta mieli on säilynyt yllättävänkin positiivisena. Kai tässä auttaa se, että valmista pintaa tulee melko mukavaa tahtia.

Huomenna tosiaan olisi tarkoitus mennä naputtelemaan erkkerin pikkupalikoita paikoilleen. Sen jälkeen kaikilla seinillä ollaan siinä korkeudessa, että päästään pistämään aukkojen yli menevät hirret paikoilleen. Kaksi tällaista siis jo kiinnitettiin ja tiedetään, että seuraava kierros tulee olemaan hidas. Myös ylimmät kerrokset tulevat varmasti tuottamaan enemmän tai vähemmän päänvaivaa terassien kattojen kannattajahirsien takia. Pylväät pitäisi saada pystyyn, mutta saas nähdä onnistuuko se ilman nosturia. Aika massiivisia kun ovat. Kokeilemalla selviää. :)

Alustavien arvioiden mukaan tarvitaan ehkä vielä kaksi työpäivää ennen kuin päästään kattotuolien kimppuun. Toki ne pitäisi ensin pyytää tontille...

Tämä vaihe oli kiva kun alkoi ikkunoiden paikat ilmestyä näkyviin. Talon muoto rupesi heti hahmottumaan ihan eri tavalla.

Tässä näitä erkkerin kalikoita. Sitä helposti ajattelisi, että nämä ovat semmoisia mukavia ja nopeita napsuteltavia. Juu ei... Pitkää hirttä voi taivuttaa kun se on kiero. Siihen voi myös käyttää voimaa ja se ei pompi maahan jos se pomppaa pontistaan. Nää pienet on ihan perseestä! Noin niin kuin nätisti sanottuna... :D Mutta nosturia niihin ei sentäs tarvita. :D

Ikkunoiden väliset hirret olivat myös osa kivoja kapistuksia kun niitä jaksoi nostella miesvoimin. Toisaalta nuo välikerrokset myös nosturin kanssa etenivät hyvää vauhtia. Ollaan toki myös opittu työstrategiaa tässä matkan varrella aika hyvin. Tällä hetkellä työnjako on se, että minä pidän kirjaa missä mikin hirsi on, valmistelen sen nostoa varten ja ukot pistävät paikoilleen. Työnjohto ja duunarit siis... Eikun. :D Joka tapauksessa, alun päättömän sinkoilun jälkeen meidän toiminta alkaa olla jo aika organisoitua! Hyvä me!

Sielllä ne ukot mäiskii menemään. Styroksia tuli tilattua aikoinaan turhan paljon kun suunnitelmat niiden osalta hieman muuttuivat. Noh, nyt niistä on kyllä paljon hyötyä. Paalit ovat toimineet erinomaisina rakennustelineinä!

Tässä kuvassa nurkat ovat jo siinä korossa, että tosiaan seuraavaksi paikoilleen menee pitkät hirret. Kovasti on tönön jo tästäkin taas muuttunut...


torstai 16. kesäkuuta 2016

IKEA kohtaa Legot... Hirsihommia!

Viikonloppuna saatiin talon ison osan lattiavasat pääosin paikoilleen. Vain erkkerin osuus aiheutti sen verran pään vaivaa, että jäi vielä isolta osin tekemättä. Sen kimppuun käydään heti kun säät sallivat. Miehet painoivat pitkää päivää vasojen kanssa ja viikolla on ahkeroitu hirsien kanssa. Rankka viikko takana, mutta myös palkitseva. Tässä taas kuvien kanssa hieman turinoita matkan varrelta.

Alapohjan kannattajat on saatu paikoilleen ja ensimmäiset vasat alkavat asettua.

Pari päivää hommia aamusta iltamyöhään ja koko talon suurempi osio oli saatu täyteen puuta. Isäntä ja isännän vanhempi polvi puursivat pitkää päivää ja myös oma vanhempi polveni pääsi auttamaan sunnuntaina. Miesten puuhatessa vasojen kimpussa, ehdin itse maalata sokkelin toiseen kertaan.

Maanantaina kävin vielä kiinnittämässä muutaman kulkusillan, asettamassa sokkelikaistat paikoilleen ja muutenkin katsomassa, että kaikki on kunnossa tiistain hirsihommia varten.

Ja klo 7 alkoi sitten tiistaina hommat. Ensimmäinen tunti meni orientoituessa hommaan, mutta kun isännän vanhempi polvi saapui paikalle, päästiin jo asennushommiin. Tässä menee ensimmäinen hirsi paikoilleen.

Kyllä vaan nosturi on kiva kapistus, vaikka maksaakin kamalasti. Yli 3 metrisiä hirsiä ei oikein enää kahteen pekkaan jaksa nostella. Pidempiäkin kyllä pyörittelee ja kääntelee, mutta nostaminen ei enää onnistu. Täytyy tosin sanoa, että tällaisella amatöörityömaalla nosturikuskin homma on aika leppoisaa. Alkuunsa taisi mennä melkin tunti per hirsi. :D

Massiivisia kapistuksia...

Ja työmaa näyttää tosiaan siltä kuin jättimäinen IKEA-toimitus tai Lego rakennelma olisi leväytetty pitkin poikin. Piirustuksista etsitään oikeita hirsinumeroita ja sitten ravataan pitkin pihaa etsimässä niitä. Tässä on herännyt jo useampikin kehitysehdotus talotehtaalle... :D Lisäksi yhtä hirttä etsittiin kissojen ja koirien kanssa. Lopulta korvattiin tarvittu hirsi ylemmän kerroksen vastaavalla. Loppupäivästä sitten huomattiiin, että nipussa oli yksi merkitsemätön hirsi, joka mitä ilmeisimmin oli juuri kaivattu kapistus. Noh, se odottelee nyt sitten pääsyä sinne 13 kerrokseen... Kunhan sinne asti joskus päästään. :)

Työnjako toimii parhaiten kun miehet pistävät hirsiä paikoilleen ja minä hoidan kaikki valmistelevat hommat. Tässä on nippu emännän työkaluja. Eristekaistan asettelua, reikien tarkistaminen, tappien tasoittaminen tarvittaessa, tappien valmistelu, tarvikkeiden kuskaus sinne missä niitä tarvitaan. Jos ei koko ajan ole liikkeessä, niin tuppaa jäämään jälkeen. Sen verran vauhdikkaasti miehet pistävät parhaimmillaan puita paikoilleen. "Onneksi" välillä on hankalampia tapauksia, jolloin ehdin kiriä taas vähän etumatkaa ja saada hengähdystaukoa.

Ensimmäisenä päivänä saimme ensimmäisen kerroksen paikoilleen. Se olikin ensimmäisen päivän tavoite. Toisena päivänä sitten päästiin osin jo 5. kerrokseen, mutta kaksi ongelmahirttä pysäyttivät etenemisen. Kolmas nosturipäivä peruttiin tämän päivän sateiden takia ja iltapäivästä mennään mestarin kanssa ihmettelemään ongelmahirsiä ja mitä niille pitäisi tehdä. Allekirjoittaneen vanhempi polvi viisastelee kivitaloista ja isännän vanhempi polvi lamellihirsistä... :D Juu, varmasti olisi ollut rakentamisen kannalta paljon helpompia vaihtoehtoja kuin nämä yksipuiset massiivihirret, mutta kyllä ne vaan on nättejä. :D Erkkerin nurkkahirsien myötä alkaa jo vähän hahmottua ikkunoiden ja ovien paikat.

Näkymä vielä sisältä. Tuolla vastapäädyssä sekä vasemmalla seinällä ylimmät hirret ovat ne ongelmatapaukset. Molemmissa on jatkos ja jatkoksen toinen puolisko on kupera hirsi. Niin kupera, että lasten huoneen ilmanvaihto sekä keittiön tuuletus toimisivat näillä asetuksilla vähän turhankin hyvin...


perjantai 10. kesäkuuta 2016

Perjantaipuuhat

Taas on täysi työpäivä raksalla vietetty. On se vaan uskomattoman hidas tämä tämänhetkinen työvaihe... Mutta hiljaa hyvä tulee. Kohta tapahtuukin sitten rytinällä.

Ikkunat on vihdoin ja viimein myös laitettu tilaukseen. Helatkin on päätetty ja nyt vain kuumeisesti odotan tilausvahvistusta. Heti kun hirsikehikko on pystyssä, pitää alkaakin kirjoittelemaan ikkunoiden CE-merkinnän vaatimia dokumentteja puusepälle. :) Ihanaa kun tämä homma järjestyi ja saadaan kuin saadaankin ihanat, oikeat, aidot ja käsityönä tehdyt puiset perinneikkunat meidän tönöön!

Tänään miehet mallaili alapohjan puita paikoilleen. Vaan olivat sen verran käyrää tavaraa, etteivät ilman puristima asettuneet. Ja ne tietty oli kotona. Huomenna paremmin varustautuneena uudestaan.

Onneksi ukoilla riitti puuhaan näiden miljoonien kulmarautojen asemoinnissa. Ai kamala mikä askartelu tässä puisessa rossipohjassa on. :D

Itse slammailin sokkelia ja vierastyövoima hioi ja maalasi jo aiemmin valmistuneita pätkiä. Jesh! Ensimmäinen valmis pinta! Kiitos apuvoima! :)

torstai 9. kesäkuuta 2016

Talo tontilla!

Siitä on aikalailla tasan 6 vuotta kun olen viimeksi kirjoittanut saman otsikon. :) Tällä erää talo tuli paljon massivisemmissa osissa ja fiksummassa järjestyksessä. Edellisessä projektissahan yksi ainoa harmi oli se, että koko talotoimitus tuli yhdellä kertaa. Siinä sitä sitten oli tontti täynnä roipetta, mitä tarvittiin työmaalla vasta usean kuukauden päästä. Nyt tuli hirret, alapohjan puut ja kasa muuta puutavaraa. Kattotuolit tulevat kun niitä tarvitaan, samoin ullakon koolauspuut, tuulensuojalevvyt ja laudoitukset. Kaikki sovittavissa näppärästi. Eikä meidän tarvinnut edes pyytää tätä, talotehdas toimi näin ihan oma-aloitteisesti. Hyvä!

Mutta niin, nyt on hirsiä tontilla nippu jos toinenkin. Kuskilta sai myös paljon hyviä vinkkejä miten lähdetään hommaa viemään eteenpäin. Meillä on nosturi varattuna ensi viikon tiistaista eteenpäin, ja myös nosturin kuljettaja omaa kokemusta hirsitalojen pystytyksestä ja tämä tuloo olemaan iso etu. Hyvähyvä! Nyt ei pelota enää ihan niin paljon. :)

Alapohjan puut saatiin suoraan talon sisälle. Näiden askartelu alkaa huomenna! Saadaanpahan sitten lattiatasoa hirsikehikon sisäpuolelle pystytyshommia helpottamaan.

Tässä nostetaan pisimpiä paketteja. Pisimmät hirret talossa ovat reilut 9 metriä ja painavat reilut 200 kiloa.

Siinä niitä nyt on. Oijjoi miten näyttääkin hyvältä... :)

Pihamaa täynnä paketteja. :) Laitettiin eilen isännän kanssa laskualustoja valmiiksi, mutta pikkuisen homma eli kuskin suositusten ja toisaalta nosturin rajoitusten myötä. Hyvä siitä tulee. :) Nosturilla sitten puretaan paketit passelissa järjestyksessä.

Viikonlopun ohjelmassa on nyt sitten tosiaan alapohjan rakentamista, telineiden valmistelua ja hirsikaavion sekä pystytysohjeen opiskelua.

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Alkuviikon tunnelmat

Eilen meidän piti päästä katsomaan hirsirungon kasausta. Kun olimme huristelleen puolentoista tunnin matkan kohteeseen, ihmetelleet hetken mökkipihapiiriä ja lopulta löytäneet pari tolpan nokassa istuvaa rakennusmiestä, meille selvisi, että rungon pystytys olikin siirretty seuraavalle päivälle. Lisäki kohde oli pieni saunamökki, jossa oli tolppaperustus. Kaiken kaikkiaan siitä tuskin olisi meille suurta iloa ollut vaikka olisimme pystytyksen nähneetkin. Noh, jotta reissu ei olisi ollut aivan turha jatkoimme matkaa parin kymmenen minuutin verran vielä talotehtaalle. Saimme samalta reissulta matkaan rakennekuvat, pystytysohjeet ym. paperia. Ja huipennuksena näimme talomme paketissa. Saimme hyvän käsityksen minkä verran laskualustoja tarvitsemme paketeille. Olipahan komean näköisiä hirsiä! Joskin pikkuisen rupesi pientä ihmistä jännittämään. On ne vaan niin julmetun suuria! :D

Reissun päätteeksi huristimme vielä raksalle vähän slammailemaan. Sain terassien tolpat slammattua, jotta ukot pääsevät tänään täyttöhommiin. Pitää kohta itsekin kopioliikkeen kautta suunnistaa raksalle jatkamaan töitä. Samalla pääsen näkemään isännän Avantin ohjaksissa. Innostuksesta voisi luulla, että tuo pieni kone on tärkein syy koko talon rakentamiselle. :D

Hirsien tartunnat komeana rivistönä.

On siinä ollu askartelua, mutta nyt alkaa olla valmista. :)

Iltafiiliksiä tontilta. Sähkökaappi on paikoillaan ja kytketty. Nyt vain odotellaan energiayhtiön toimia, että saadaan kaappista sähköä ulos. Pari kolme viikkoa kuulemma... On se hidasta. :/

Ja vielä lisää iltafiiliksiä ja kesämaisemaa. Aijjai... :)

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Muuraukset - Done!

Isäntä ja isännän vanhempi polvi ovat uurastaneet muurausten kimpussa helteisessä säässä ja nyt on kaikki harkot paikoillaan! Alimman hirren tartuntoja varten on alettu pistää kierretankoja paikoilleen ja sen jälkeen onkin eristyskaistojen vuoro. Niitä tarvitaan yhteen jos toiseen paikkaan puisen alapohjan myötä. Isäntä kävi hakemassa puutavaraa myös talousrakennukseen, jossa alajuoksujen paikat on nyt ristimitattu ja fiksattu, joten ne pääsee pistämään seuraavaksi kiinni. Sähkömies kävi kytkemässä kaapin, joten seuraavaksi ilmoitusta energiayhtiöön ja taidamme vihdoinkin saada sähköt tontille! Sen jälkeen voidaankin koittaa uudestaan myös kaivon porausta... Näillä helteillä alkaisi olla ihan kiva lisä, sillä ojien vesi hupenee koko ajan. Kyllä se vielä riittää, mutta pinta laskee pikkuhiljaa.

Ensi viikolla päästään vihdoin ja viimein ihmettelemään hirsirungon pystytystä talovalmistajan toiseen kohteeseen. Katsotaan josko mestari pääsisi matkaan mukaan. Hän jo aiemmin sanoikin, että hyvä jos lähdemme yhdessä, niin me katsomme yksiä juttuja ja hän toisia.

Ja torstaina sitten toimitetaan hirret ja alapohjan kantavat rakenteet tontille! Jännää! Ei muuta kuin laskualustoja askartelemaan urakalla...